Waarom kunt u de kosten voor een – juist ontworpen – luxe keuken bijna net zo snel terugverdienen als het basic ontwerp?

Luxe keuken
Basic keuken ontwerp

Luxe vs. basickeukenontwerp

Hoewel beide keukens erg verschillend zijn qua budget, ontwerp en gemak zijn de keukens van dezelfde hoogwaardige Duitse kwaliteit. In de kwaliteit van keukenkasten zit namelijk geen verschil. Het prijsverschil zit met name in de keuze van het werkblad en frontjes, apparatuurkeuze en de opstelling van de keuken. Toch is het ook mogelijk om met een keuken die groter is en is voorzien van luxere apparatuur een hoger rendement te behalen. Het is belangrijk hierbij rekening te houden met de huurprijs, het puntenstelsel en materiaalkeuze gebaseerd op het type eindgebruiker. Wanneer u in de vrije sector uitkomt qua huurpunten, kunt u de luxere keuken snel terugverdienen.

Onderbouw iedere ontwerpkeuze

Wanneer je een keuken wilt laten renderen moet iedere keuze die je maakt goed onderbouwd zijn en is het belangrijk niet alleen te kijken naar wat er aantrekkelijk uitziet of waarmee je huurders zult aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser in studentencomplexen, een inbouw vaatwasser levert 1,25 huurpunten per maand op. Maar wat levert dit uiteindelijk op? In veel gevallen niet voldoende, het is een gevoelig apparat waar verhuurders van studentenwoningen problemen mee kunnen ondervinden. Het loont dus niet altijd om deze aan het keukenontwerp toe te voegen. Een verhuurder is immers verantwoordelijk voor het vervangen of repareren van de inbouwapparatuur. Daarnaast klinkt het misschien aantrekkelijk om een 4-pitskookplaat in de keuken te plaatsen omdat de kosten niet veel schelen met een 2-pits kookplaat en het meer punten oplevert. Maar wat doet dit met de lengte van het werkblad en hoeveel huurpunten levert de uiteindelijke keuze op? Wanneer er voldoende ruimte is om nog een keukenkast te plaatsen, heeft dit dan invloed op het aantal punten? En is dat dan een slimme keuze? De materiaalkeuze van het werkblad is ook cruciaal. Een werkblad met waterkering is misschien minder aantrekkelijk maar het behoudt wel de kwaliteit van de onderkasten en de vloer. Op de lange termijn zijn dit keuzes die het verschil in rendement kunnen maken voor verhuurders. Bedenk niet zomaar een ontwerp op basis van gevoel, budget of het puntenstelsel. Houd rekening met het budget, materiaalkeuze en de betreffende huursector en maak op basis daarvan het meest rendabele keukenontwerp.

Verschil in sectoren

In Nederland zijn er officieel twee verschillende sectoren waar huurwoningen binnen vallen, de sociale huur en de vrije sector. Wanneer u als verhuurder, architect of ontwikkelaar bezig bent met het bepalen van de indeling is het al aan te raden te weten welke keukenopstelling er moet komen. Hoe eerder dit bekend is hoe beter, zodat er eventueel kleine aanpassingen gedaan kunnen worden om het hoogst haalbare aan inkomsten te kunnen genereren. Dit geldt overigens ook voor badkamers, ook de badkamers binnen uw project spelen een grote rol bij het bepalen van de uiteindelijke huurprijs. De ene verhuurder kan uitkomen in de vrije sector terwijl de andere beperkt is tot (een gedeelte) sociale verhuur. Als dit bekend is, kunnen de eerste keuzes voor het ontwerp gemaakt worden. Zo bestaat een keukenontwerp in de vrije sector vaak uit meer dan 5 kasten waarvan zeker 1 hoge kast, een vaatwasser, inbouw koelvriescombinatie en een natuurstenen werkblad terwijl dit in de sociale huur niet gebruikelijk is. In de sociale huurwoningen zien we vaak een opstelling van 3 of 4 onderkasten, een multiplex werkblad en een eengreepsmengkraan. Wanneer de woning in de middenhuurklasse valt, en dus rond de liberalisatiegrens, is het belangrijk goed op te letten welke keuzes er gemaakt worden in het uiteindelijke ontwerp en te weten of bepalen in welke sector je uit zult komen.

Ervaring van onze klanten

Ik heb eigenlijk nooit stilgestaan bij de puzzel van het beste keukenontwerp voor onze studio’ s. Gelukkig heeft Projectkeukens Nederland hierin uitgebreide kennis en hebben zij ons hierbij geholpen de juiste keuzes te maken.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over projectkeukens voor de sociale – of vrije sector? Of middenhuur? Wij staan met een team van projectadviseurs en specialisten voor u klaar en helpen u graag verder.
 
Neem contact op met Tessa van Breukelen
via t.vanbreukelen@projectkeukensnederland.nl 
of 06-53357301